Reklam
Tarih : 2025-07-28 09:28:11

Acar Menkul: BİST 100 endeksi, Cuma gününü 10,642.60 puandan kapattı

Acar Menkul Değerler'in raporunda, BİST 100 endeksinin, geçen hafta Cuma gününü yüzde 0.43 düşüşle, 10,642.60 puandan kapattığı belirtildi. Gün içerisinde en düşük 10,622.91, en yüksek 10,722.97 puanı gören BİST 100 endeksinin, bir önceki kapanışının (46.45) puan altına indiği vurgulanırken şu bilgiler verildi:

"Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 20 tanesi günü yükselişle tamamlarken 45 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,43, holding endeksi yüzde 0,32 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,61 ile inşaat, en çok kaybettiren yüzde 1,79 ile iletişim oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 37 tanesi değer kazanırken, 62 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 83 Milyar TL (2.06 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı yüzde 57.98 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 262.96$ seviyesinde bulunuyor.

"Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti.Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B1"den "Ba3"e yükseltirken, not görünümünü "durağan"a çevirdi.Not artırımının etkili politika yapımının güçlenen performansını yansıttığı belirtilen açıklamada, daha spesifik olarak da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının enflasyon baskılarını kalıcı şekilde hafifleten, ekonomik dengesizlikleri azaltan ve yerli mevduat sahipleri ile yabancı yatırımcıların Türk lirasına olan güvenini kademeli olarak yeniden tesis eden para politikasına bağlılığını gösterdiği ifade edildi.Açıklamada, not artışının politika değişikliği riskinin azaldığı yönündeki görüşü de yansıttığı ancak bu riskin gelecek yıllarda da devam edeceği belirtildi.Kredi notu görünümünün ise "pozitif"ten "durağan"a çevrildiği bildirilen açıklamada, bunun Türkiye'nin kredi profiline yönelik yukarı ve aşağı yönlü riskleri dengelediği ifade edildi.Açıklamada, etkili politika yapma geleneğinin sürdürülmesinin Türkiye'nin dış pozisyonundaki iyileşmeyi öngörülenden daha fazla destekleyebileceği kaydedildi.Devam eden ve planlanan yapısal reformların enerji ithalatına bağımlılığı daha da azaltacağı ve ihracatın rekabet gücünü artıracağına işaret edilen açıklamada, bu durumun ülkenin dış şoklara dayanıklılığını artırabileceği vurgulandı.Moody's geçen yıl temmuzda da Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırmıştı.Moody's, Temmuz 2024'te Türkiye'nin kredi notunu iki kademe artırarak "B3"ten "B1"e çıkarmış, kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu.Kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıla ilişkin takviminde Türkiye için ilk kredi notu değerlendirme tarihi 24 Ocak olarak belirlenmiş, ancak Moody's bu tarihte Türkiye'nin kredi notuyla ilgili bir karar almamıştı.

"Fitch, Türkiye'nin kredi notunu teyit etti.Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-", kredi notu görünümünü "durağan" olarak teyit etti.Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı.Türkiye'deki politika risklerine ve kredi notunu etkileyen zayıf ve güçlü unsurlara değinilen açıklamada, ülkenin düşük kamu borcu, dış finansmana erişimin sürdürülebilmesi, dayanıklı bankacılık sektörü ve "BB" grubunun ortalamasına göre yüksek kişi başı Gayri Safi Yurt İçi Hasıla gibi güçlü yönlerinin bulunduğu vurgulandı.Açıklamada, Fitch'in temel senaryosunun politikaların 2026 boyunca görece sıkı kalacağı yönünde olduğu belirtilerek, 2028'deki seçimler öncesinde bir gevşeme beklendiği ancak negatif reel faizlere dönüşün öngörülmediği kaydedildi.Haziranda yüzde 35'e düşen enflasyonun 2025 sonunda yüzde 28'e, 2026 sonunda ise yüzde 21'e gerilemesinin beklendiği aktarılan açıklamada, ancak bu oranın hala yüksek olduğu belirtildi.Açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2025'te yüzde 2,9, 2026'da yüzde 3,5 ve 2027'de yüzde 4,2 büyüyeceğinin tahmin edildiği ifade edildi.Artan politika güvenilirliğiyle desteklenen enflasyonda kalıcı düşüş ve makro dengesizlik riskinin azalmasının Türkiye'nin kredi notunda artışa neden olabileceği belirtilen açıklamada, dış tamponlarının belirgin şekilde güçlenmesinin de kredi notuna olumlu etki yapabileceği vurgulandı.Fitch Ratings, geçen yıl eylül ayında, Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü "durağan" olarak belirlemişti.Kredi derecelendirme kuruluşu, ocak ayında yaptığı değerlendirmede de Türkiye'nin kredi notunu ve not görünümünü teyit etmişti.

"VİOP30 Endeks Ağustos Kontratı, seansı 12.205,00 uzlaşma fiyatında tamamladı. BİST 30 Vadeli İşlemleri Cuma günkü işlem gününü -69,00 (-0,56yüzde ) puan azalış ile noktaladı. Gün aralığı 12.176-12.296 seviyeleri arasında gerçekleşmiştir. Son 52 haftanın fiyatlama aralığı ise 9.618,75-12.561 seviyeleri arasında işlem görmüştür. BİST 30 Vadeli İşlemleri Teknik Analizini değerlendirdiğimizde Hareketli Ortalamanın “Al” ; Teknik İndikatörlerin ise “Güçlü Al” dediğini gözlemliyoruz. Yukarı yöndeki gidişatta 12.298 – 12.426 – 12.579 – 12.707 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası geri çekililerde ise aşağı bölgede izleyeceğimiz seviyeler kademeli olarak 12.145 - 12.017 - 11.865 – 11.603 destek noktaları olacaktır.

"USDTRY paritesinin yeni günde ve yeni haftada 40,54 seviyesinde seyrettiği görülüyor. Son dönemde TCMB faiz kararının ardından kurda belirgin bir hareket görülmemesi, piyasanın ana direnç seviyesinde denge aradığını gösteriyor. Büyük yatırım bankalarının da (Goldman Sachs, ING, Citi) 3-12 aylık vadede yukarı yönlü kur tahminlerini koruması, teknik göstergelerdeki bu ayrışmayı teyit ediyor diyebiliriz. Kısa vadede aşırı alım bölgeleri ve kısa vadeli ortalamalardaki “sat” sinyali, teknik olarak hafif bir düzeltme riskine işaret ediyor. Ancak ortauzun vadede al sinyali veren ortalamalar ve MACD’nin pozitif oluşu, ana trendin yukarı olmaya devam ettiğini gösteriyor. Yani, USDTRY’de kısa vadeli yatay-düzeltme potansiyeli olsa da, ana yön hala yukarı.

"EURUSD paritesinin bu sabah itibariyle 1,1742 seviyesinde olduğu görülmekte. EURUSD için son 1 saatlik teknik göstergeler net bir tablo sunuyor. Kısa vadede yukarı yönlü bir momentuma dair güçlü bir sinyalden yoksun olduğumuzu gösteriyor. Hareketli Ortalamalara baktığımızda hem basit (SMA) hem üssel (EMA) ortalamaların çoğu (özellikle kısa ve orta vadede) “sat” sinyali üretirken, sadece uzun vadeli ortalamalar (SMA200 ve EMA200 için “al”) biraz destek sağlıyor. RSI ve MACD “Nötr” duruş sergilerken, “Düşüş Baskısı Nereden Geliyor?” sorusuna cevaben ADX’in “sat”, StochRSI’nin “sat”, WilliamsR ve UO’nun da “sat” sinyali vermesi, kısa vadede aşağı yönlü baskının sürdüğünü gösteriyor diyebiliriz. Kısaca paritede göstergeler, yükselişin zayıf ve piyasanın yön bulmakta güçlük çektiğini, kısa vadede ise satış baskısının daha ağır bastığını işaret ediyor.

"Ons Altın tarafına odaklandığımızda fiyatlamaların bu sabah itibariyle $ 3340,00 seviyesinden geçtiği görülüyor. XAUUSD Teknik Analizini detaylı olarak incelediğimizde teknik göstergelerin karışık sinyaller verdiğini söylemek mümkün. “Neden Kararsızlık Var?” dediğimizde kısa vadeli ortalamalar sat, uzun vadeli ortalamalar ise al diyor. Piyasa bir mola veriyor gibi düşünülebilir. Son 1 haftada yüzde 1,65 düşüş, yılbaşından bu yana ise yüzde 27,35 yükseliş var. Kısa vadeli teknikler satışa, uzun vadeli göstergeler alışa işaret ediyor. RSI'nın nötr olması ve MACD'nin olumlu sinyaliyle birlikte piyasanın yeni bir yön bulmak için güç topladığını söyleyebiliriz. Kısaca net bir yön belirlemek güç, Bekle-Gör modu bir müddet devam edebilir."

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 habereskisehir.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.